Jelenlegi hely

Mennyibe kerül egy olcsó weboldal?

Amikor az ember weboldalt készíttet – főleg, ha induló vállalkozásról van szó, kis költségvetéssel – akkor igencsak szeretné, ha ezt minél olcsóbban „megúszhatná”. És első körben úgy tűnik, hogy mi sem egyszerűbb ennél: az ismeretségi körünk tele van lelkes kezdőkkel, akik portfólióbővítés céljából olcsón vállalnak weboldalkészítést, és teljesen ingyenes, pofonegyszerűen használható honlapszerkesztőkkel is tele van az internet.

De valóban olcsó az olcsó weboldal?

Ahogy egy nyomtatónál, céges autónál vagy egy nagyobb gépnél, úgy a weboldalnál sem a bekerülési költség a legfontosabb szempont a választásnál. Ugyanígy számolni kell a fenntartási költségekkel és a megtérüléssel is. Előbbi talán nem tűnik nagy költségnek – mégis, mennyibe kerülhet egy weboldal évente??? – utóbbi viszont a vállalkozás sikerének kulcsa is lehet.

Mit tud és mit nem tud egy olcsó weboldal?

Ha egy kezdővel, vagy „Aszomszédpistikével” csináltatja meg honlapját, szerencsés esetben kap egy szép designt, és néhány alapvető funkciót, mint például a kapcsolati űrlap, vagy a beágyazott térkép. Ha nagyon szerencsésnek mondhatja magát, akkor az illető kezdőnek még frissek a tanulmány-élményei a legfrissebb trendekkel kapcsolatban, és a honlapja első ránézésre valóban profinak néz ki.

Ám egy weboldal esetében a háttér legalább annyira fontos, mint a gyönyörű küllem, sőt! Ha honlap nincs megfelelően keresőoptimalizálva, akkor alig lesz látogatója (és potenciális vásárlója), és a hirdetési költségei is sokkal magasabbak lesznek. Ha nincs alaposan megtervezve a felhasználói élmény, akkor a látogatók el is mennek az oldalról, magasabb lesz a kosárelhagyók aránya, nem találják meg az árajánlatkérést… és még hosszan sorolhatnánk. Íme 5 hiba, ami garantáltan elriasztja a vásárlóit a weboldalról – egyeztessen a webessel, hogy ezekbe véletlenül se fusson bele!

Egy weboldal megtervezése és kialakítása több, mint néhány szép képet és gombot összerendezni egy szemet gyönyörködtető arculattá. Komoly, összetett szakmai munka van a hátterében, aminek egyaránt fontos része a SEO a UX, a biztonság, a megfelelő szövegek, a közösségi média integrációk és az átgondolt marketing tervezés. Ezt nem lehet pár óra alatt megcsinálni – éppen ezért nem is lehet érte pár órányi munkadíjat elkérni. Ha a weboldal készítésre nagyon olcsó árajánlatot kap, mindig kérdezzen rá, hogy egészen pontosan mi szerepel benne, és milyen eredményeket várhat az elkészült honlaptól! 

Mi a helyzet az ingyenes honlapkészítőkkel?

Ma már viszonylag egyszerűen összerakhatja az oldalát saját magának is, alig pár kattintás, és már működő honlapja lehet. Ezeknek a szerkesztőknek megvan az az előnye, hogy viszonylag könnyű szép oldalakat csinálni, sőt, a felhasználói élmény is többé-kevésbé rendben lesz, hiszen többnyire kap valamiféle sablonokat, amiket profik terveztek. Ha ezektől csak minimálisan tér el, akkor nagy baj már nem lehet… elvileg.

Gyakorlatilag azonban pont ez a sablonosság az egyik legnagyobb hátrányuk, hiszen az Ön oldala alig fog eltérni a többszáz másiktól, amik ugyanezekkel a szerkesztőkkel készültek. A látogató nem fogja tudni megkülönböztetni a konkurencia honlapjától, nem fog rá emlékezni, és szinte biztos, hogy vissza sem fog jönni. Nem is beszélve arról, hogy az ilyen szerkesztőkkel általában nem, vagy csak nagyon bonyolultan lehet egyéni fejlesztéseket létrehozni, például egy időpontfoglaló alkalmazást vagy ügyfél-nyilvántartó rendszert csatolni az oldalhoz.

Összességében az olcsó weboldalak hosszú távon mindig sokkal drágábbnak bizonyulnak; vagy azért, mert sokat kell még utólag rákölteni, hogy valóban használható legyen, vagy azért, mert nem hozzák az elvárt megtérülést, és ezáltal bevételkiesést jelentenek a cégnek.

Természetesen nem azt mondjuk, hogy rögtön milliókat kell rászánnia a weboldal készítésre, de érdemes utánanézni a megfelelő ár-érték aránynak!

Ha szeretne észszerű áron kiváló weboldalt kapni:

 

Kérjen ajánlatot most!